Sunday, 11 October 2009

...SaLaH MaNHaJ, MuLa SeMuLa...

~ jazakumullah khairan kathira pd lecturer2 uiam yg membantu~

Bismillahir Rahmanir Rahiim..

Apa kabar sahabat2 semua? Di doakan moga dikurniakan kesihatan yg berterusan.. Doakan jua kejayaan & kesihatan buatku, kerana sejak akhir2 ni ku kurang sihat.. mohon doanya agar ditabahkan hati dalam menempuh jihad ini..

Sesak nafas dgn thesis yg sedang dihadapi.. Pening kepala memikirkannya.. tetapi alhamdulillah selepas ke Amman beberapa hari, dan bertemu dgn kak Syiela (MA Islamic Studies-USIM) & kak Yus (phD Bahasa Arab-USIM), ku dpt sedikit semangat baru & cara yg betul untuk menulis thesis.. Alhamdulillah.. Allahu yu'tikumal 'afiah...

Pada abah & mama.. maafkan saya, maybe saya xdpt nak hbskan dalam awal tahun depan.. saya cuba untuk sempurnakan study master di Jordan ni dalam pertengahan tahun depan.. insAllah.. mohon doanya.. maaf sangat2 xdpt nak habiskan awal tahun, kerana salah manhaj yang digunakan, jadi kena mula semula.. insAllah.. berikut perancangan terbaru tuk thesis..


*****

Bulan 10 & 11: Kumpul Bahan & Baca
(dh kumpul, tp cam yg saya kata, salah manhaj yg digunakan, jd masih xsempurna.. kena mula semula)

Bulan 12: Fasal Tamhidiy + Fasal 1 (Mula tulis)

Bulan 1 : Fasal 1 + Fasal 2

Bulan 2 : Fasal 2 + 3

Bulan 3 : Fasal 3

Bulan 4 : Check semula setelah di check oleh musyrif (Dr Zughul)

Bulan 5 : Munaqosyah (insAllah.. or bulan 4)


Saya cuba yg terbaik.. kalau blh habis bulan 4.. yg penting kata kak Yus, juhud kita.. dalam sehari xkan xleh nak tulis 4-5 mukasurat.. jadi.. insAllah.. saya usaha.. doakan saya ye Abah & Mama.. maaf xleh nak balik awal..

7 comments:

G-HaD's said...

salam k.norul...
lame betul xksua;P
mudah2an l.norul d mudahkan sgale urusan & d beri kshtn yg baik jge!!
ameen...
slmt b'thesis ye;)

sI tEDI said...

norul.. sabar menghadapi thesis...

jaga diri

ummi shaniza said...

salam..
adat belajar gitulah..
sabor je la..

lidey said...

xpaham betul pasal thesis ni... hihi. apa p0n sem0ga bersemangat sentiasa :D

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

wsalam Ghad..
iya.. lama sekali.. ameen ya Rabb.. insAllah.. tq mohon doanya..

kak Tedi:
insAllah kak tedi.. akak pun.. take care..

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

ummi sha:
wsalam.. ye.. begitula.. insAllah.. masih lg bertahan.. tp kkdg, ada juga jatuhnya..

lidey:
xper.. xyah faham.. nnt pening kepala je.. :D fahamkan bende lain, lg bagus..
ameen ya Rabb

khosim said...

Itu tanda kurang bertanya dan berhubungan dgn Dr...Nah kan buang masa dan tenaga.

Kita mesti ade plan..tapi tak pe...kekadang dari kelemahantulah..kite sedar kita ni sebenarnya tidak buat planning for success.

Namun dari kelemahan tulah mungkin Allah beri kita pahala.

Cuma ingat jangan perasan kita ada kelebihan, kerana dari kelebihan tu kite sebenarnya akan gagal !!!!

Contoh: orang yang banyak duit (kelebihan diberi Allah kekayaan) tetapi tak mahu bayar zakat...nah ia gagalkan????

Buat lah semula dgn tanpa membuang yang telah dimula... ambil darinye serpihan yang berguna,, jgn di buang terus..

Fikir2kan maksud komen ini...